Asociatia „Ateliere Protejate” este o organizatie nonguvernamentala, infiintata in 2002. Asociatia actioneaza pentru persoane cu handicap care au depasit varsta de 18 ani.

Asociatia „Ateliere Protejate” sprijina, in cadrul activitatii sale, 20 persoane cu handicap. Venind la un atelier de lumanari special amenajat pentru ei, viata lor are un ritm normal si un sens. Prin lumanarile pe care le fac ei demonstreaza ca pot fi utili. Creaza lucruri frumoase care pot fi valorificate in diverse ocazii.

Scopul nostru

„Sa aducem persoane cu handicap la o independenta cat mai mare, prin activitati practice, educative si prin socializare.”

Independenta: In ciuda faptului, ca nu putem sa „vindecam” un handicap, sarcina noastra este sa-i facem pe ei mai independenti de alte persoane sau alte forme de ajutor.

Activitati practice: Noi putem sa crestem, prin activitati practice, mobilitatea lor, si sa-i invatam sa faca fata unor situatii.

Activitati educative: Noi putem sa-i ajutam sa invete unele abilitati sociale, cum sunt de exemplu invatarea ceasului, cunoasterea banilor si multe alte abilitati de care au nevoie in viata de zi cu zi.

Socializare: Noi le oferim un loc unde pot sa cunoasca persoane noi, sa-si faca prieteni si un loc unde au posibilitatea sa arate ca au capacitatea sa faca ceva, ce este apreciat de societate, in acelasi timp fiecare lucrand dupa posibilitati.

Viziunea noastra

Sa ajutam pentru viitor cat mai multe persoane cu handicap, care se afla de multe ori acasa fara nici o forma de socializare si fara nici o posibilitate de a se dezvolta personal. Aceasta extindere a asociatiei dorim sa o facem intr-un mod stabil financiar pentru a nu ajunge niciodata sa trimitem pe cineva acasa. Un ajutor inceput trebuie continuat.

Motivatia noastra

Credinta: Asociatia Ateliere Protejate se dedica, impreuna cu membrii si colaboratorii sai, promovarii persoanelor defavorizate in societate. Activitatea asociatiei se desfasoara in baza principiilor crestine, conform carora omul este dator sa-i ajute pe semenii lui.

Experienta: Din anul 2002 peste 120 de tineri au beneficiat de proiectele asociatiei. O parte dintre ei chiar au putut sa termine o scoala sau un curs de calificare si apoi au gasit un loc de munca.

Asociatia “Ateliere Protejate” are un atelier protejat dupa modelul occidental. Aici persoane cu handicap confectioneaza lumanari, pornind de la modele simple pana la lumanari decorative cu ornamente. Acest fel de munca face posibila o dezvoltare continua a persoanelor defavorizate. In special prin alegerea activitatilor, se poate actiona individual pentru reabilitare.

Atelierul ofera posibilitatea integrarii in viata sociala si in acelasi timp a dezvoltarii personalitatii persoanelor cu dizabilitati. Ei de multe ori sunt marginalizati. Comunitatea este astfel solicitata in acordarea unui ajutor pentru reintegrarea acestor tineri.

Atelierul este orientat mereu, ca si alte amenajari din Europa, spre pastrarea unui echilibru intre economic si pedagogic. Pentru aceasta este important sa fie produse articole reale (ce pot fi vandute), in general care sunt folositoare. Numai asa primesc oamenii care lucreaza acolo validarea necesara din partea societatii.

Atelierul se numeste „Casa Boxberg”, infiintat in 2002, cu sprijinul comunei Boxberg din Germania.

Program atelier:
luni pana joi, intre orele 8 – 16 si vineri, intre 8 – 14.